Vader en zoons krijgen celstraf voor dealen harddrugs vanuit huis

27/09

Foto: Politie

Begin februari hield de politie 3 verdachten aan in verband met de handel in harddrugs. Op maandag 26 september heeft de rechter in deze zaak uitspraak gedaan.

Lees hieronder het rechtbankverslag van de Stentor.

Tenminste dertien maanden hebben ze vanuit hun woning aan de Frankensteeg in hartje Zutphen gedeald in cocaïne en heroïne. Een 47-jarige man en zijn twee zoons van 26 en 23 jaar oud. Aan hun handeltje kwam in februari van dit jaar een einde, toen de politie de woonstudio binnenviel. De rechtbank veroordeelde de drie mannen dinsdag tot gevangenisstraffen.

De 47-jarige man was al meerdere keren veroordeeld voor verschillende vermogens- en geweldsdelicten, toen hij begin dit jaar van zijn bed werd gelicht door een aanhoudingseenheid van de politie. Samen met zijn twee zoons werd hij aangehouden. In de kleine woonstudio troffen agenten naast harddrugs ook verboden wapens aan.

Dat vader, die al talloze keren met justitie in aanraking was geraakt, ook zijn beide zoons heeft betrokken bij zijn drugshandel – puur en alleen voor geldelijk gewin – wordt hem zwaar aangerekend door de rechtbank Gelderland. Van een ouder mag immers verlangd worden dat die een voorbeeldfunctie heeft naar zijn kinderen toe. Zestien maanden celstraf heeft hij daarom opgelegd gekregen, onvoorwaardelijk.

Omdat de jongste zoon niet in hetzelfde huis woonde, gaat de rechtbank ervan uit dat hij minder betrokken was bij de handel. De rechtbank heeft hem daarom een lagere straf opgelegd: twaalf maanden cel. Zijn oudere broer moet veertien maanden zitten. Verder acht de rechtbank het aannemelijk dat de mannen flink winst hebben gemaakt met hun zaken. De rechtbank schat dit op zo’n 10.000 euro. Dit bedrag moeten zij terugbetalen.